diumenge, 16 de gener del 2011

La maresma de les Filipines

La primera excursió d'enguany ens ha portat a descobrir un dels espais naturals del Delta del Llobregat, el del Remolar-Filipines. Aquest espai està situat a tocar de la T-1 de l'aeroport del Prat i s'hi accedeix des de l'autovia de Castelldefels.

El primer tram de l'excursió, des de l'aparcament fins al punt d'informació, estava molt concorregut avui diumenge: famílies passejant, a peu o en bicicleta, aficionats als ocells amb les seves càmeres, binocles i trípodes, i gent amb ganes de passejar i estirar les cames. Un cop dins l'espai natural els visitants es reparteixen pels diferents camins i aguaits, i la visita segueix per a nosaltres un caire més particular.



La proximitat a l'aeroport fa que l'enrenou dels avions sigui continu, però un cop dins de la zona de la maresma l'entusiasme per observar les diferents espècies d'ocells ha fet que el soroll dels ocells metàl·lics anés passant desapercebut.


Des dels aguaits i les vores dels camins hem vist ànecs, fotges, corbs marins i altres ocells que encara no reconeixem però que ja aprendrem. També hem vist cavalls que pasturaven pels prats que hi ha entre els braços de l'estany del Remolar i les llacunes properes. Però una de les grans descobertes ha estat poder veure de ben aprop, des de l'aguait de la bassa dels Pollancres, unes tortugues que treien el cap i la closca de l'aigua.


Ha estat una bona matinal de descoberta en família. Penso que és un privilegi tenir a prop de la gran ciutat espais com aquest, doncs tot i tractar-se d'una natura molt urbanitzada i fràgil per les grans infraestructures que la circumden, doten el territori d'un ús no mercantil i aquest és un valor que com a ciutadans hem de reclamar i valorar. És una qüestió d'higiene territorial.