dimarts, 3 de desembre del 2013

Detalls amb valor, solidaritat transversal


Amb els carrers il·luminats i botigues, comerços i centres comercials de ple en la campanya nadalenca, són moltes les propostes i iniciatives que ens arriben per gaudir del Nadal. Sens dubte és un dels moments més àlgids pel consum de les famílies, fins al punt que sovint sembla que consumir sigui, malauradament, el màxim objectiu de les festes nadalenques.

Sovint, l'intercanvi de regals -Nadal és una mena de Potlatch- que fem per aquestes dates tenen certa dosi de compromís, on la sorpresa i originalitat donen pas al desencís per no saber què regalar. Una bona alternativa a aquesta apatia pot ser regalar productes gastronòmics. Des de melmelades, vins o licors, fins a formatges o dolços, segons els gustos. Cal procurar, però, que siguin productes amb algun valor afegit i que a més de les seves característiques organolèptiques, arribin al cor de la persona que els rep.

Per aquest motiu m'ha agradat la iniciativa "Detalls amb valor" que fou presentada a Barcelona a finals d'octubre. La campanya està impulsada per l'Associació Alba, de Tàrrega, i la Cooperativa L'Olivera, de Vallbona de les Monges, i promou els lots de Nadal elaborats en els seus Centres Especials de Treball. El primer d'aquests lots el va rebre el Circ Cric en l'inici d'aquesta cadena solidària tal i com mostra el següent vídeo:



Ambdues associacions tenen l'objectiu de millorar les condicions de vida i la dignitat de persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o risc d'exclusió social. A la vegada, els seus projectes també contribueixen a mantenir petites empreses de llarga tradició familiar molt arrelades al territori. 

L'oferta de productes és àmplia i variada: vins, olis, galetes, formatges, dolços, infusions, cerveses, patés, embotits... Els "Detalls amb valor" són una excel·lent manera de dur a les taules nadalenques productes de bona qualitat i obsequiar a les persones estimades amb plaers efímers que van més enllà del gaudi gastronòmic, doncs aporten porcions de territori i també denoten valor social.

És doncs, una solidaritat transversal, que abraça diferents àmbits, una opció més de les moltes i variades maneres de canalitzar la solidaritat en els temps que vivim. Una solidaritat que tenim a flor de pell, doncs cada vegada augmenten més les necessitats bàsiques de moltes persones, o dit d'altra manera, es perden drets i atencions fins fa un temps garantides per l'Administració. És moment, doncs, d'identificar-se amb el pròxim i prioritzar de quina manera ens volem fer solidaris.