Pàgines

dimecres, 5 de març del 2014

100 motius per córrer i 12 llibres

Aquesta setmana s'ha presentat el llibre 100 motius per córrer, del periodista i maratonià Arcadi Alibés. Aquest és el tercer títol de l'Arcadi dedicat al món del córrer, que com va quedar palès en l'acte de presentació del passat dimarts a la Casa del Llibre del passeig de Gràcia de Barcelona, és un apassionat de les curses populars, sigui quina sigui la distància, però amb una dèria especial per les maratons. 

Presentació de 100 motius per córrer, d'Arcadi Alibés, a la Casa del Llibre. D'esquerra a dreta: els periodistes Àlex Castells i Antoni Real, l'autor i Jordi Ferré, director de 9 Grup Editorial.
En qualsevol de les curses populars, mitges maratons o maratons que es fan arreu de Catalunya no és difícil reconèixer una de les veus més familiars dels informatius d'esports o de les retransmissions esportives de TV3. Si, és l'Arcadi Alibés que en plena cursa comparteix sensacions amb els seus companys i amics. No deixeu de saludar-lo, sempre us tornarà el compliment. Ell, com molts altres corredors veterans, són el pur reflex de l'atletisme popular, una activitat esportiva que va més enllà de penjar-se un dorsal i participar en una cursa. Alguns en dirien filosofia de vida, inseparable de qualsevol altre aspecte del dia a dia. Com qui puja muntanyes per després baixar-les, cadascú amb les seves circumstàncies i motivacions.

I de motivacions -100 motius en concret, tot i que segons el mateix autor en podrien ser més- en parla l'Arcadi en el seu darrer llibre. Un número rodó que fa l'ullet a la col·lecció "De 100 en 100" de l'editorial vallenca Cossetània. Aquest recull de motius plasmat de manera planera per l'Arcadi, farà de mirall -amb els filtres oportuns de les circumstàncies de cadascú- a qui estigui enganxat de fa anys a les curses i maratons o que simplement surt a córrer per parcs i carrers. Però també va dirigit a aquelles persones que necessiten referents, i orientacions, o que busquen arguments per calçar-se unes vambes, vestir-se amb samarreta i calça curta, i sortir de la zona de confort per fer front d'una vegada per totes a les excuses.

Que un mateix autor publiqui tres llibres en quatre anys diu molt de la seva passió i que la temàtica estigui centrada en l'atletisme popular mostra una vegada més que aquesta pràctica esportiva es troba en un gran moment al nostre país, tal i com podem comprovar amb el nombre de practicants i de proves de tota mena que han proliferat. Sense anar més lluny, el passat 2 de març, entre d'altres curses, es disputaven quatre mitges maratons a Catalunya: Banyoles, Cambrils, el Prat de Llobregat i Gavà, les dues darreres en dos municipis veïns del Baix Llobregat.

Paral·lelament a l'augment d'afeccionats ha crescut l'oferta de productes relacionats amb el món del córrer, des de calçat i tèxtil -a priori el més indispensable per dur a terme dita activitat- fins a múltiples complements tècnics destinats a cobrir qualsevol necessitat: roba tècnica, pulsòmetres, mitgetes, complexos vitamínics, barretes energètiques, apps, etc. Però també trobem webs, blogs personals i llibres dedicats a aquesta afició, i el que és més important, persones que, com l'Arcadi, volen compartir experiències i fan de la paraula el seu mitjà.

Durant molts anys, a banda d'alguna traducció d'origen anglosaxó sobre com preparar una marató, o els articles de la revista Marathon, un dels pocs llibres que podíem trobar era L’essència del córrer, de Ramon Oliu, impulsor de l'atletisme popular a Catalunya, publicat el 1979 i reeditat per la Fundació Caixa de Sabadell el 1999. Fou, sens dubte, la gran aportació per a aquells que en la dècada de 1980 vam sentir la crida dels 42,195 km.

Actualment la producció editorial referent a la pràctica de córrer s'ha incrementat ens els darrers anys: llibres tècnics, plans d'entrenament, itineraris per córrer per la muntanya, consells nutricionals i de salut, o sobre vivències personals. Alguns orienten als novells, d'altres contrasten les pròpies experiències.

Per tancar aquest apunt, a tall d'exemple deixo una dotzena de referències -la llista no pretén ser exhaustiva- publicades des del 2010, algunes encara amb la tinta fresca.
  • Comer y correr (Penguin, 2014), de Julio Basulto i Juanjo Cáceres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada