dimarts, 23 de febrer del 2016

50 itineraris d'esquí de muntanya pel Pirineu català


A mitjans del passat gener es va presentar al Club Excursionista Pirenaic la guia 50 itineraris d'esquí de muntanya pel Pirineu català publicada per Cossetània dins de la col·lecció Azimut i realitzada per dos apassionats de la muntanya en general i dels Pirineus i l'esquí de muntanya en particular, com són en Pito Costa i en Carles Lluch.

La presentació, que va anar a càrrec de Pito Costa, encetava el cicle de xerrades i projeccions "Divendres, obert" que organitza el Club Excursionista Pirenaic el tercer divendres de cada mes.

D'en Carles Lluch, coautor de la guia, podem dir que la seva passió per la muntanya el va portar fa més de 10 anys a viure a la Val d'Aran, on ha aprofundit en la seva estima i coneixement de l'alta muntanya, una passió que arrenca de ben jove quan s'inicià de la mà del Club Excursionista de Gràcia. No cal dir que una de les seves disciplines preferides a l'hora de descobrir els paisatges hivernals és l'esquí de muntanya. 

En Pito Costa no era la primera vegada que visitava el Pirenaic. Fa un temps hi va presentar, juntament amb altres companys seus, l'audiovisual d'una expedició amb esquís al Muztagata. En Pito és un gran coneixedor dels Pirineus: amb esquís, a peu i en bicicleta; ha dut a terme la travessa integral de la serralada en diverses ocasions i ha ascendit tots els seus 3.000. També ha viatjat a altres serralades com ara els Alps, l'Atles, els Alps de Noruega, els Andes, el Caucas o el Pamir. És soci del Centre Excursionista de Badalona, on des de fa uns anys promou uns cicles de projeccions de muntanya pel qual hi han passat alpinistes i escaladors de renom, a més de consocis del Badalona

La guia és un recull de 50 itineraris d'esquí de muntanya per tot el Pirineu català, des del Canigó a la Val d'Aran passant pel Ripollès, la Cerdanya, Andorra, l'Alt Pallars i la Ribagorça. Són itineraris que cobreixen un ampli ventall de dificultats, amb propostes per a esquiadors amb un nivell mitjà, com ara el Puigmal o la Tossa Plana de Lles, fins a rutes d'envergadura per a esquiadors experimentats: Puig de la Canal Cristall des d'Estana, Maubèrme, Punta Alta, Besiberri Sud o Pic de la Tallada. L'objectiu dels itineraris, a més d'atènyer els principals cims de cada zona, és gaudir de la muntanya hivernal amb total plenitud i de les textures i llums que ofereixen els seus paisatges.

L'esquí de muntanya és una de les maneres més completes i genuïnes de gaudir de la muntanya hivernal. Les ascensions hivernals amb esquís tenen el premi del descens en plena llibertat per uns vessants efímers i únics. A la vegada, tenen una component de compromís important i que requereix una tècnica i logística ben acurades, bona forma física i un grau de coneixement elevat de les condicions de la muntanya. Aquests factors, tot i que són l'encant de l'esquí de muntanya, alhora en són limitadors i han fet que des de sempre fos una modalitat per a especialistes.

No obstant això, en els darrers anys l'esquí de muntanya, com altres disciplines de l'excursionisme, ha patit transformacions a causa de factors com la millora del material, la millora de la xarxa viària, l'augment del nombre de competicions o la senyalització d'itineraris en algunes estacions d'esquí alpí. Tot plegat ha contribuït a un lleuger augment del nombre de practicants.

Aquestes noves generacions trobaran en la guia de Pito Costa i Carles Lluch 50 itineraris actualitzats que enllacen amb els valors més genuïns d'acostar-se a la muntanya hivernal. Cal agrair-los el propòsit de mantenir aquest esperit i la seva tasca divulgadora.

Per últim, recordar que el passat 10 de desembre de 2015 va tenir lloc una presentació de la guia a la seu del Centre Excursionista de Badalona la qual va aplegar diversos autors de guies d'esquí de muntanya, com ara Josep Maria Sala, Manel Broch, Francesc Xavier Gregori, Enric Faura i Oriol Guasch. En podeu llegir la crònica d'Enric Faura a la revista El Muntanyenc.